KL, Spekulasi Ini Membunuh Mu

Kita tidak boleh nafikan yang sebahagian besar penduduk Malaysia idamkan rumah sendiri. Ini tidak menghairankan kerana tempat kediaman itu antara perkara yang paling penting dalam membina hidup yang stabil. Setelah bekerja sepanjang hidup dan membayar hutang selama berdekad, rumah yang terletak di bawah nama sendiri itu akan mampu menjadi bumbung tempat mencari teduh untuk seisi keluarga.

Hari ini impian ini sesuatu yang semakin sukar dicapai. Baik tua atau muda, sebahagian besar warga Malaysia hari ini mengalami masalah untuk membeli rumah mereka sendiri kesan dari harga hartanah yang melonjak-lonjak naik. Dalam masa beberapa tahun yang lalu sahaja, harga rumah secara purata naik sebanyak hampir 9% setahun. Kita sendiri tahulah betapa tingginya peningkatan itu berbanding gaji pekerja hari ni.

Menurut statistik dari pihak berkuasa sendiri, harga rumah di Malaysia hari ini berada di paras yang mahal, di mana harga rumah median (50% dari rumah yang dijual) itu bersamaan dengan empat atau lebih jumlah setahun gaji median isi rumah. Sebagai perbandingan, rumah itu dianggap mampu milik sekiranya harganya 3 kali gaji setahun. Kalau di Malaysia, kadar harga mampu milik itu dianggarkan sebanyak RM 242,000.  Sebaliknya kita lihat harga rumah baru di kawasan lembah Kelang hari ini kebanyakannya sekitar RM 500,000 ke atas. Jangankan nak beli, duit muka pun susah nak dicari.

Antara faktor yang membuat harga rumah ini menjadi begitu mahal ialah aktiviti spekulasi hartanah. Kita mungkin menggambarkan spekulasi itu sebagai aktiviti membeli rumah kemudian menjualnya serta-merta untuk mendapat keuntungan, tetapi bukan itu sahaja. Perbuatan membolot hartanah sebagai aset pelaburan (dan bukan untuk diduduki) dan pembelian secara pukal juga antara aktiviti spekulasi. Kesan tiap-tiap aktiviti ini ialah ia mengurangkan stok perumahan yang boleh dihuni, sama ada oleh penyewa atau pembeli, dan melonjakkan harga hartanah di pasaran.

Maka kesannya kita boleh lihat di hampir tiap-tiap kawasan bandar di Malaysia. Bangunan demi bangunan tersergam sunyi, tidak berpenghuni. Sedangkan orang ramai ditolak untuk tinggal semakin jauh di luar dari kawasan kerja mereka di pusat bandar. Ini sangat memberikan kesan negatif kepada kualiti hidup warga kota, dan juga kepada kota itu sendiri.

Dari segi zahirnya, siapa yang mampu beli rumah, maka belilah dan dia ada hak mutlak untuk gunakan ikut suka. Pembeli tersebut mempunya hak pemilikan eksklusif seperti yang dibenarkan oleh undang-undang.

Tetapi adakah bentuk pemilikan seperti ini benar-benar adil sekiranya ia hanya bersikap mencari keuntungan, meskipun ia memberi kesan negatif kepada masyarakat? Apakah hak pembeli hartanah, terutamanya yang membeli untuk tujuan spekulasi, menidakkan hak orang ramai yang lain seperti hak kediaman, dan hak kepada bandar? Mungkin sudah tiba masa kita menimbang semula aturan manfaat individu dan masyarakat supaya kita dapat menghasilkan kawasan bandar yang lebih adil dan saksama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s